27 Mayıs 2013 Pazartesi



Dis Yapisi

Kopegin agzindaki dis sayisi ve cenelerin kapanisi ureticilere o kopegin uretimde kullanilmaya devam edilip edilmeyecegi konusunda cok sey soylemelidir. Gorev sirasinda kirilan disler disinda Kangal ve Akbaş larda eksik disler hatadir. Ancak kopeginizin dudaklarini kaldirip dislerine baktiginizda eger kopegin agiz kismi uzunca ve disleri buyukse disler tersi oldugu halde size eksik ya da agiz kismi kisa ve disleri kucukse eksikler oldugu halde size disler tam gorunebilir. Bu nedenle asagidaki cizimlerle karsilastirarak kopeginizin dislerinin durumunu anlayabilirsiniz.

Alttan Kapanan  / Ustten Kapanan Disler (Undershot)                  (Overshot)
HATALI   ISIRISLAR
Birbirinin tam ustune gelen Level Isiris / Birbirinin icine giren Pincsher (Makas)  Isiris
DOGRU     ISIRISLAR

Onden bakildiginda alti ust ve alti alt cenede olmak uzere toplam oniki ondis bulmalisiniz. On dislerin her iki yanlarinda ise yine her cene de  ikiser iri kopek disi olmalidir. On azilar kopek disleri ile azilar arasinda gelir. Eriskin bir kopegin ust ve alt cenede dorder on azi disleri olmasi gerekir. Burda isler biraz karisabilir. En arkadaki on azi o kadar buyuktur ki cogunlukla esas azi disi sanilir.  Bu disler cignemek icin duz degil eti kesmek icin keskin kenarli olmalidir. Azi dislerini gormek icin kopegin agzini acip geriye bakmak gerekir. Ustte iki iri, altta ise biraz daha kucuk uc azi disi goreceksiniz. Bazen disler cok buyuk oldugunda azilar birbirine yaklasir ve birbirinden ayirarak saymak guclesebilir.
 Cenelerin alt cenenin ust cenenin uzerine gelecek ya da tam tersi olacak sekilde kapanmasi kopegin isirma ve beslenme yetenegini olumsuz etkileyecegi gibi gelecek nesillerde bu anormallik kendini daha abartili bir sekilde belli edecektir. Bu nedenle alt ve ust cenedeki dislerin makas gibi birbirine gectigi ya da tam birbirinin esit olarak uzerine kapandigi bir isiris idealdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder